Cześć. Chciałbym się od was dowiedzieć czego tak naprawdę oczekujecie od dobrego seta? Jak dla was was wygląda dobry set? W jaki sposób staracie się dobierać utwory? I teraz najważniejsze... w jaki sposób robicie przejścia między utworami i w którym momencie najlepiej przygotować się do przejścia? Ja używam Traktora DJ Studio (Virtual DJ mi nie podchodzi) i co prawda udaje mi się jako takie przejście zrobić, ale ledwie ledwie. Jest ono straaaasznie długie i w połowie jest ok, jednak gdy już chcę zejść z utworu A na utwór B to już się robi kaszana jak dla mnie. Gdy słucham setów Aly & Fila czy AvB to słyszę jakieś dodawane efekty wiecie gdzie mogę je znaleźć albo coś w podobnym stylu?
_________________ Nie oceniaj muzyki o której nie masz pojęcia.
Hmm ja gram na vdju.Hmm moge Ci kilka moich setów podesłąc jeśli chcesz. Co do tracków,staraj sie nie mieszac styli np robic przejscia z np Karen Overton - Your Loving Arms (Club Mix) Gdzie Bpm wynosi 126 z Trackiem np Us Pattersona gdzie bpm wynosi 140 ponieważ albo Karen bedzie poważnie przyspieszona i vocal bedzie brzmiakl jakby śpiewała jakaś mrówka albo patterson będzie strasznie wolny. Przejścia najlepiej robic krótkie ale zależy to od tracków jak są zbudowane. Staraj sie (jeśli grasz nas vdju) Dobrze trafiac we frazy nie jest to łatwe ale jeśli masz refleks dasz rade chodzi mi jeśłi sterujesz tylko myszką. Co jeszcze hmm...Staraj sie także utrzymywac jeden klimat w secie.
_________________ "To be a good dj,you must as first good human"
gdyby klimat sie zmienial set by wygladal niezbyt dobrze. jak na 5 kawalkow zbyt duzo wokali dziwnie brzmi jak i set bez wokali, 1-3 kawalki z wokalem jest mile widziane jak dobrac kawalki... sprobuj zmixowac Fatboy Slim - Right Here, Right Now (Mixin Marc Mix) z jakims elektro, pikanie na poczatku nie powinno zepsuc przejscia. przejscia hmm, mozna robic przejscia przerywajac jeden utwor i puszczajac drugi a wyjdzie swietnie jak oba kawalki bardzo beda przypominac siebie ,a co do tego gdzie sie je robi, zazwyczaj po breakdownie zaczyna sie najwiekszy wypas w kawalku, gdzie pozniej sie konczy zazwyczaj wtedy robi sie przejscie. ale sa kawalki ktore maja koniec wypasu dopiero w ostatnim bicie kawalka, wiec tu musisz troche pokombinowac. Kuba ma racje, nie mieszaj np upliftu z np progressive bo kupcia wyjdzie tak przynajmniej ja robie przejscia na abletonie. to tyle ode mnie.
Dołączył: 28 Maj 2009 Posty: 354 Pozytywów: Otrzymał/a: 3 Wystawił/a: 3 Skąd: Nowy Sącz
Status: Offline
Wizyt: 1364 Łączny czas wizyt: Godzin: 350,1
Wysłany: 2010-02-17, 22:41
A to się uśmiałem...
Tempo to podstawa, ale jest jeszcze EQ, warto użyć też Mixed In Key, we frazę też należy wchodzić - polecam poczytać co oferuje Ableton, pełna automatyka.
Podstawowe wymagania wg mnie:
1.Dobry dobór utworów
2.Dobrze skorygowane Gain oraz EQ żeby dane pasmo wchodzącego kawałka nie "przegryzało aktualnie granego kawałka albo po prostu żeby wchodzący kawałek nie był głośniejszy od aktualnie granego
3.Używanie efektów "z głową" żeby nie włączać np. flangera 5 razy w ciągu 5 sekund
4.Dobrze zgrane tempo
5.Poprawne wejście we frazę
6.Poprawnie wykonane przejście