No tak z takimi rankingami i plebiscytami jest różnie. Z jednej strony dobrze, ze wybierają najlepszego ludzie "doświadczeni", studiujący i sledzący na bieżąco karierę danego artysty. Z drugiej dlaczego nie mogliby dołożyć swoich 5 groszy też słuchacze, których to opinia jest równie ważna a może najważniejsza. Mimo to każdy ma inne gusta i swojego własnego NO.1. Niestety nie da się dogodzić wszystkim jednocześnie i każdemu z osobna. Ja wyznaje mój własny osobisty ranking w którym najwyzszą pozycje obecnie i od jakiegoś już czasu Armin.
Sprawiedliwe? Zaraz, zaraz czegoś tutaj nie rozumiem… Zacznę od tego, że gdzieś już czytałam odnośnie „przekrętów” związanych z plebiscytem DJMag. Poza tym najlepszy = najbardziej popularny (moja interpretacja, najbardziej komercyjny – nie bójmy się tego słowa). Poza tym tutaj nie chodzi o przekupienie kilkunastu redaktorów jak to nazwałeś. Byłeś kiedykolwiek w jury? Mam wrażenie, że nie. Powiem Ci tak, ci redaktorzy to nie jest banda przypadkowych ludzi, którym zadano pytanie „rybki czy akwarium?”. Rankingi są z natury niewdzięczne, tak jak niewdzięczne jest ocenianie innych artystów. Podam przykład, w takim razie Paszporty Polityki to przekupiony plebiscyt, bo przecież głosują w nim ludzie niejako związani z tym pismem. Dla mnie mniej miarodajnymi rankingami są te, w których dopuszcza się „gawiedź” do głosu.
Nie mówię też, że DJ Mag jest święty, była afera z tym, że nie można było głosować przecież. A o przekupieniu redaktorów wysuwałem tylko przypuszczenia - skąd wiemy, że nie są stronniczy? W jury nie byłem, ale sądzę, że redaktorzy to mogą być "przypadkowi ludzie", bo co ich obchodzi, kto to wygra?
Czemu ranking ustalany przez 10 osób ma nie być ustawiony chociażby częściowo? W każdym razie to wciąż tylko przypuszczenia i to bardzo luźne. Biznes rządzi się swoimi prawami.
Czy jak idziesz na wybory prezydenckie - chcesz żeby głosował cały naród czy jakichś bufoniastych 10 "specjalistów"? Żyjemy w świecie demokracji moja droga, wg mnie dobrze, że cały świat może głosować w takim rankingu Ale możesz mieć swoje zdanie oczywiście
wg mnie dobrze, że cały świat może głosować w takim rankingu Ale możesz mieć swoje zdanie oczywiście
No moim zdaniem masz rację ! Nie liczy się głosowanie zrobione przez 10-20 osób, gdy sprawa jest ważna !
Racja Almonaster, dobrze napsiałeś:
Almonaster napisał/a:
Czy jak idziesz na wybory prezydenckie - chcesz żeby głosował cały naród czy jakichś bufoniastych 10 "specjalistów"?
Oczywiście, że cały naród, bo to dla nich wybierany jest prezydent, czy rząd ! I oni decydują o tym, kto będzie "rządził" nimi !
Almonaster w tej kwestii popieram Cię, bez żadnego słowa sprzeciwu !
3. RAMsterdam (JvD Remix)
Czy jak idziesz na wybory prezydenckie - chcesz żeby głosował cały naród czy jakichś bufoniastych 10 "specjalistów"? Żyjemy w świecie demokracji moja droga, wg mnie dobrze, że cały świat może głosować w takim rankingu Ale możesz mieć swoje zdanie oczywiście
Demokracja "mój drogi" to ponoć jeden z najgorszych ustrojów politycznych...tak mówią.
Tak w pewnych sprawach wolę polegać na jak to Ty nazwałeś "10 bufoniastych specjalistów".